EtusivuDASiaa
DASiaa

Asunnonhakijalle: Usein kysytyt kysymykset

06.07.2023
Asunnonhakijalle: Usein kysytyt kysymykset

Kesä on DASilla vuoden kiireisintä aikaa. Saamme paljon yhteydenottoja koskien asuntojen saatavuutta ja asuntohakemuksen tilannetta. Kokosimme vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Miten asukasvalinnat tehdään?

Teemme kaikki asukasvalinnat asuntohakemusten perusteella, eli kaikkien hakijoiden tulee täyttää sähköinen asuntohakemus nettisivuillamme. Arvioimme kaikkien hakijoiden asunnontarpeen syyt ja tilanteen kiireellisyyden, joten kaikkein kiireellisimmässä asunnon tarpeessa olevat hakijat menevät etusijalle. Asunnon saantiin vaikuttaa siis myös muiden samaa asuntoa hakevien hakijoiden tilanne.

Koska olemme saaneet korkotukea kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen, huomioimme myös hakijan tulotason ja varallisuuden ARA-asuntojen säännösten mukaisesti.

Mikä on sijoitukseni asuntojonossa?

DASilla ei ole asuntojonoja lainkaan, eli et saa jononumeroa tai pysty tarkistamaan sijoitustasi asuntojonossa. Kaikki asunnot jaetaan hakijoiden asunnontarpeen ja kiireellisyyden perusteella. 

Miten netissä näkyviä vapaita asuntoja haetaan?

Nettisivuillamme näkyvät vapaat asunnot antavat viitettä asuntotilanteestamme. Nettisivuillamme näkyvät vapaat asunnot saattavat vapautua vasta seuraavan tai sitä seuraavan kuun alussa. Hakemusta ei kannata täyttää pelkästään netissä näkyvien vapaiden asuntojen perusteella, sillä voi olla, että kyseinen asunto ei ole vapautumassa toiveidesi mukaisena ajankohtana. Huomioithan, että myös heti vapaat asunnot vuokrataan tarveharkintaa käyttäen ja kaikki hakijat huomioiden. 

Olen laittanut hakemuksen, mutta en ole saanut mitään vastausta?

Emme vastaa kaikille hakijoille henkilökohtaisesti, mutta olemme sinuun sähköpostitse yhteydessä jos pystymme tarjoamaan asunnon. Saat hakemuksen lähettämisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, että hakemus on tallennettu järjestelmäämme.

Miten voin muokata/perua hakemukseni?

Saat asuntohakemuksen lähettämisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa on hakemusnumerosi. Voit muokata hakemustasi nettisivuiltamme: https://das.fi/fi/Hae-asumaan/Hakemuksen-uusiminen-ja-muokkaaminen. Hakemus on voimassa kolme kuukautta (90 päivää). Järjestelmämme lähettää automaattisesti sinulle viestin, kun hakemuksesi on vanhentumassa ja uusimalla hakemuksesi viestimme ohjeen mukaisesti hakusi pysyy edelleen voimassa.

Mikäli olet vastaanottanut asunnon jo muualta ja et tarvitse enää asuntoa DASilta, voit poistaa asuntohakemuksesi aikaisemmin mainitun linkin kautta. Näin nopeutat omalta osaltasi asunnontarjoamisprosessiamme. 

Mitä jos minulla ei ole liitteitä hakuvaiheessa?

Voit silti hakea asuntoa! Liitteet, kuten harjoittelusopimus tai todistus opiskelupaikasta, tarkistetaan  siinä vaiheessa, kun olemme lähettäneet sinulle asuntotarjouksen. Mikäli haluat vastaanottaa sinulle tarjotun asunnon, lähetä sähköpostiimme (dasaspa@das.fi) vahvistusviesti, johon olet liittänyt tarvittavat liitteet. Hox! Alaikäisen tulee toimittaa huoltajansuostumus. Mikäli hakemuksella on mainittu molemmat huoltajat, tarvitsemme suostumukseen molempien huoltajien allekirjoitukset. 

Suosittelemme, että laitat asuntohakemuksen heti kun asunnon tarpeesi on tiedossa, vaikka sinulla ei olisikaan vielä tarvittavia liitteitä. Näin ehdimme tutustua tilanteeseesi jo etukäteen.

Nopeuttaako vierailu DASin toimistolla tai soittaminen asunnon saantia?

Soittaminen tai toimistolla vierailu ei vaikuta mahdollisuuksiisi saada asunto, sillä kaikki asunnot vuokrataan hakemuksen tietojen perusteella, ja otamme asukasvalinnoissa kaikkien asuntoa hakeneiden tilanteen huomioon. Etenkin kiireisinä aikoina saatat joutua jonottamaan puhelinpalveluumme. Mikäli haluat muuttaa tietojasi tai kertoa lisätietoja asunnon tarpeestasi, päivitä muutokset suoraan asuntohakemukseen muokkaamalla hakemustasi.

Miten voin parantaa mahdollisuuksiani saada asunto?

Asunnon saantimahdollisuuksiin vaikuttaa hakijatilanteen lisäksi myös tarjolla olevien asuntojen määrä. Mikäli olet hakenut vain tietyn tyyppistä tai kokoista asuntoa tietystä asuntokohteesta, saatat joutua odottamaan pitkäänkin, ennen kuin hakemustasi vastaava asunto vapautuu. Mikäli tarvitset asunnon nopeasti, suosittelemme, että haet laajasti eri tyyppisiä asuntoja eri alueilta.

Mihin aikaan vuodesta on helpointa saada asunto?

Hakijoiden ja vapautuvien asuntojen määrä vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Keväällä ja alkukesästä asuntoja vapautuu hakijatilanteeseen nähden enemmän kuin muina vuodenaikoina. Elo-syyskuussa hakijamäärät ovat korkeimmillaan, ja tällöin kaikki vapautuvat asunnot vuokrataan nopeasti. Mikäli pystyt ajoittamaan muuton myöhempään syksyyn (loka-marraskuulle) tai kevääseen, sinulla voi olla paremmat mahdollisuudet saada meiltä asunto.

Tutustuthan huolella myös hakuinfoomme, josta löydät lisätietoa hakemiseen ja asukasvalintoihin liittyen.

Jaa artikkeli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Lue lisää Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK