EtusivuDASiaa
DASiaa

DAS, Airbnb ja jakamistalous

01.03.2018
DAS, Airbnb ja jakamistalous

Rovaniemi on opiskelijoiden ja turistien kaupunki. Lapin matkailu on kansainvälisessä nousukiidossa ja Rovaniemellä yöpyvien ihmisten määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Sanomalehdissä puhutaan jopa majoituspaikkojen riittämättömyydestä. Samaan aikaan uudet lyhytaikaiset vuokrauspalvelut, kuten Airbnb, ovat kasvattaneet suosiotaan. Kiertotalouden periaatteella toimivat majoituspalvelut, joissa ihmiset jakavat itselleen väliaikaisesti tarpeettomia tiloja, palveluita sekä tavaroita rahallista korvausta vastaan, ovat osa tätä päivää ja varmasti osa tulevaisuuttammekin.


Olemme saaneet ajoittain kyselyjä siitä, onko omaa asuntoa mahdollista vuokrata tällaisten majoitussivustojen kautta. Olemme myös saaneet häiriöilmoituksia lyhytaikaisista vieraista, ja joskus verkkoilmoituksissa asunnoistamme näytetään perivän kohtuuttomia maksuja. Huomioithan siis, että erilaisten majoituspalveluiden järjestäminen DASin asunnoissa on kielletty. Sinun on asuinhuonevuokralain nojalla sallittua väli- ja alivuokrata asuntoasi (et kuitenkaan voi alivuokrata soluhuonetta tai yksiötä), mutta molemmissa tapauksissa sinun tulee ilmoittaa asiasta DASille ennakkoon. Sääntömme sekä säätiötä itseään ohjaava lainsäädäntö kieltävät sinua kuitenkin tekemästä voittoa asuntosi väli- ja alivuokrauksella. Huomioithan myös sen, että välivuokralaisen tulee olla 1.9.-30.4. tapahtuvan välivuokrauksen aikaan opiskelija.


Vuokrasopimuksemme ehdot viittaavat muiden ihmisten majoittamiseen muun muassa seuraavissa pykälissä: 1, 2, 6, 7 ja 8. Järjestyssäännöissä asiasta mainitaan kohdissa 8 ja 23. Asuinhuonevuokralain 61§:n kohdan 3 mukaan vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokralaisen vuokrasopimus, jos huoneistoa käytetään muuhun tarkoitukseen tai muulla tavalla kuin vuokrasopimusta tehtäessä on edellytetty.


Yhteenvetona voidaan todeta, että DASin asunnot luovutetaan vain sopimuksessa mainitun opiskelijan asumiskäyttöön. Asuntoa ei luvatta saa luovuttaa kenenkään muun käyttöön eikä asukas saa harjoittaa asuinkäyttöön tarkoitetulla huoneistolla liiketoimintaa. Säätiön sopimusehtojen sekä voimassaolevan lainsäädännön rikkominen ovat peruste purkaa asukkaan vuokrasopimus tarvittaessa. DAS valvoo säännöllisesti eri majoituspalveluiden tarjontaa ja tarvittaessa puuttuu asiaan, jos havaitsee vuokra-asuntojensa olevan liiketoimintakäytössä.


Ymmärrämme, että houkutus järjestää asunnossa majoitusta silloin, kun itse asuntoa ei tarvitse, voi ajoittain olla suuri. Haluamme kuitenkin painottaa, että asuntosi on luovutettu nimenomaan sinun asuttavaksesi eikä huoneistoa ole tarkoitettu majoituspalvelun järjestämiseksi. Vieraat, sekä ali- ja välivuokralaiset ovat hyvin tervetulleita Rovaniemelle ja toivomme heidän viihtyvän luonasi, mutta heidänkin tulee noudattaa säätiön voimassaolevia säännöksiä. Huolimatta aiheen vakavuudesta, toivotamme sinulle virkistävää maaliskuuta päivien pidetessä ja kevään lähentyessä.


Avainsanat

Jaa artikkeli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Lue lisää Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK