Arkemme on täynnä valintoja paremman tulevaisuuden puolesta. Silti usein mietityttää, onko omilla ympäristöteoilla: ostamatta jättämisellä, pyöräilyllä autolla ajamisen sijaan tai pahvien kierrättämisellä, oikeasti merkitystä? Tuntuu, että suuret päätökset, kuten ilmastosopimukseen sitoutuminen, tehdään muualla, eikä niihin voi itse oikein millään tavoin vaikuttaa.
Maailma kuitenkin muuttuu koko ajan yksilöidenkin toimien kautta. Kukapa olisi 1990-luvulla uskonut, että vuonna 2016 veganismi on ruokatrendeistä suurin, ja että samana vuonna ihmiset majoittuvat mieluummin toistensa kotona Airbnb:n kautta, kuin hotelleissa? Se, mikä tänä päivänä voi tuntua radikalismilta, voikin jo muutaman vuoden kuluttua olla käyttäytymisen uusi normi. On helpottavaa huomata, että teoillamme ja kulutustottumuksillamme vaikutamme siihen, millaisessa maailmassa elämme jo ihan muutamankin vuoden päästä.
Myös organisaatioiden ja muiden toimijoiden ja on mietittävä, miten ympäristöasiat huomioidaan heidän toiminnassaan. Meillä DASilla ympäristönäkökulma nivoutuu laajemmin yhteen vastuullisuuden kanssa. Se tarkoittaa sekä vastuuta ympäristöstä, toiminnan oikeudenmukaisuudesta, taloudesta että pitkäjänteisestä kiinteistöhuollosta. Asumiseen liittyen suurin ympäristökysymys on energiatehokkuus, minkä tavoitteisiin DAS organisaationa on sitoutunut.
Energiatehokkuus ja ympäristöstä huolehtiminen eivät kuitenkaan tarkoita tinkimistä asumisen viihtyisyydestä, vaan mahdollisuutta vaikuttaa yhteiseen hyvinvointiin omilla toimilla. Se näkyy DASin arjessa mm. laajoina mahdollisuuksina kierrättää jätteet: talojen pihoilla on runsaasti eri jätteiden lajittelupisteitä, eikä omia roskiaan tarvitse erikseen lähteä lajittelemaan kaupungin pisteisiin tai kaupan pihaan.
Energiatehokkuus taas on tapetilla muun muassa säännöllisesti julkaistavina energiansäästövinkkeinä ja -kampanjoina, asukkaiden ympäristö- ja energiapäivinä sekä siirtymisessä energiansäästö- ja ledivaloihin, samoin kuin säännönmukaisissa vesijärjestelmien huolloissa. DASilla asumiseen kuuluu asukkaille myös ilmoitusvelvollisuus, jos näkee vaikkapa vuotavan putken tai avonaisen oven.
Laajennettuna vastuullisuus voisi DASukkaan kannalta tarkoittaa kiinnostusta yhteisiin asioihin, kuten esimerkiksi osallistumista asukastoimikuntien toimintaan ja vaikuttamalla sitä kautta viihtyvyyden lisäämiseen omalla asuinalueella. Jos siihen ei omasta kalenterista löydy tilaa, niin jo ihan pienilläkin teoilla on vaikutuksensa yleiseen viihtyvyyteen: naapureiden moikkaamisella tai yhteisen saunaillan järjestämisellä. Hienoa yhteisöllisyyttä on mukana myös tänä kesänä alkaneessa yhteistyössä Asukastoimikuntien ja Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden välillä. Ehkäpä tästä kesästä eteenpäin DASilaiset kasvattavat omat salaattinsa yhdessä naapurien kanssa kaupunkiviljelijöiden toimittamilla lavoilla?
Yhdessä energiatehokkaampia?
Tiedostamalla kulutustottumuksiaan ja muuttamalla niitä vaikkapa energiansäästövinkkien avulla, voi vaikuttaa kokonaiskuvaan jo ihan käytännössäkin. Omaa sähkön-, veden- ja lämmönkulutusta voi miettiä vaikkapa siitä näkökulmasta, millainen vaikutus sillä on oman talon vuosittaisessa energiakulutuksessa. Ja sitä myöten koko DASilla. Oman hiilijalanjäljen pienentäminen jokaisen kohdalla voi tarkoittaa jo huomattavaakin energiankulutuksen vähentämistä vuosittain. Tämä ilmastoystävällinen teko auttaa omalta osalta takaamaan tulevina vuosina myös DASilla asumisen edullisuutta.
DASukkaana sinulla on mahdollisuus seurata, millaiset määrät sähköä, lämpöä ja vettä omassa talossasi kulutetaan. DASin verkkosivuilta, kohdasta PALVELUT löytyy linkki, jonka takaa löytyy sekä reaaliaikaista tietoa että vertailua viime vuoden kulutukseen. Käy katsomassa, niin tiedät, miten paljon teidän talossanne kulutetaan energiaa. Mielenkiintoista on seurata myös, miten vuodenaikavaihtelut vaikuttavat oman talosi energiankulutukseen: missä kuussa kulutetaan eniten vettä ja miten lämmönkulutus nousee pakkasilla.