EtusivuDASiaa
DASiaa

Hetki virtuaalitodellisuudessa

20.12.2017
Hetki virtuaalitodellisuudessa

Seison keskellä asuntoa ja katselen ympärilleni. Liikun varovaisesti ja epävarmasti ja katselen käsiäni, joissa ovat ohjaimet. Kierrän keittiön pöydän. Painan oikeassa kädessä olevan ohjaimen nappia ja teleporttaan itseni eteiseen. Painan taas ohjaimen eri nappia ja ojennan käteni kylpyhuoneen oven kahvaan; ovi avautuu ja astun sisään. Toisen käden ohjaimen painikkeilla selaan värimaailmoita, laatan väri seinässä vaihtuu. Viihtyisinkö turkoosin meren sävyisessä kylpyhuoneessa vai olisikohan hillitty harmaa sittenkin parempi? Poistun kylpyhuoneesta ja katselen asuntoa sen ovelta käsin. Kävelen taas vähän eteenpäin ja teleporttaan itseni sängyn viereen, lähelle ranskalaista parveketta. Pystyn kokemaan asunnon mittasuhteet ihan eri tavoin kuin havainnekuvista. Riisun vr –lasit ja olen taas luokkahuoneessa, josta lähdin tutustumaan DASin uudiskohteen asunnon virtuaalimalliin.

 
DAS suunnittelee uutta opiskelijakerrostaloa Riihipellonpuistoon yliopistoa vastapäätä. Suunnittelua viedään eteenpäin puukerrostalohankkeena. DASin uudiskohde tiivistää ja yhdistää kampusaluetta, johon kuuluvat oppilaitokset ja DASin jo olemassa olevat kohteet. Alueen kehittämissuunnitelma on tehty kumppanuuskaavamallilla yhteistyössä Rovaniemen kaupungin, DASin, opiskelijoiden ja oppilaitosten kanssa. Lapin ammattikorkeakoulu tekee kohteessa tutkimusta ja talo suunnitellaan tietomallihankkeena, jonka puitteissa on mahdollista hyödyntää virtuaalimallia.


Opiskelijat pääsivät mukaan käyttäjälähtöiseen suunnitteluun rakentamisessa, kun Lapin ammattikorkeakoulun TKI –palvelut järjestivät DASin uudishankkeen puitteissa suunnittelutapahtuman. Osallistavassa suunnittelussa tulevat käyttäjät pääsivät tutustumaan mallihuoneistoihin virtuaalilaseilla, sekä pääsivät tarkastelemaan huoneiston erilaisia värivaihtoehtoja ja tilojen toiminnallisuutta sekä kommentoimaan ja antamaan palautetta. Mallihuoneiston virtuaalimallinnus on tehty tietomallin pohjalta Lapin ammattikorkeakoulun ohjelmistotekniikan kehittämisympäristö pLAB:ssa.


Sami Ikäläinen laittaa virtuaalilasit päähänsä ja käyttää ohjaimia sekä liikkuu virtuaalimaailmassa huomattavasti vapaammin ja rennommin kuin minä, vaikka kertookin, että ei ole kokeillut virtuaalilaseja aikaisemmin. Sami opiskelee ammattikorkeakoulussa ensimmäistä vuotta rakennusalaa. Hän ei asu tällä hetkellä DASin asunnossa, mutta pohtii, että puurakenteiseen opiskelijakerrostaloon voisi olla mielenkiintoista muuttaa.


Meri Suominen on myös ensikertalainen virtuaalilasien käyttäjänä, mutta virtuaalimaailma ja ohjaimet ovat nopeasti hallussa ja Meri availee virtuaaliasunnossa myös kaappeja ja katselee reippaasti ympärilleen. Meri opiskelee Lapin yliopistossa viidettä vuotta sisustus- ja tekstiilimuotoilua ja asuu tällä hetkellä DASin asunnossa. Meri ilmoittautui mukaan suunnittelutapahtumaan nimenomaan mielenkiinnosta virtuaalimallinnusta kohtaan. Hän näkisi sen myös hyvänä apuna omalla alallaan sisustuksen suunnittelussa.


Sekä Meri että Sami ovat samaa mieltä siitä, että virtuaalimallilla asuntoon tutustuminen antaa paljon enemmän tietoa kuin tavallinen kuva. Tilan hahmottaminen on huomattavasti helpompaa. Molemmat vastaavat virtuaalisen asuntokierroksen jälkeen vielä palautekyselyyn asunnon toiminnoista ja värimaailmoista.


Kokemus virtuaalimaailmasta on hämmentävä ja samalla kertaa hieno. Olisi aika hienoa joku päivä DASin asiakaspalvelussa antaa asunnonhakijalle virtuaalilasit ja kertoa, että tällainen asunto meillä on sinulle vapaana, ole hyvä ja astu sisään! Asuntoon tutustuminen olisi helppoa ja hakija saisi oikeat mittasuhteet sille, miten se oma sänky ja kirjoituspöytä asuntoon mukavasti sijoittuisivat. Ehkä emme ole enää kovin kaukana tästä mahdollisuudesta?

 

Virtuaalimaailmaa kävi tutkimassa Kaisamarja, DASin asiakaspalvelupäällikkö

Jaa artikkeli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Lue lisää Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK