EtusivuDASiaa
DASiaa

Sähkökatkoihin varautuminen

15.12.2022
Sähkökatkoihin varautuminen

Talven aikana on odotettavissa lyhyitä alueellisia sähkökatkoja mahdollisesta valtakunnallisesta sähköpulasta johtuen. Varaudu sähkökatkoihin perehtymällä seuraavaan ohjeistukseen:

  • Kodin valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto katkeavat sähkökatkon ajaksi. Asunnon sisäilma saattaa tuntua tunkkaiselta, mutta ovet ja ikkunat on syytä pitää suljettuna lämmönkarkaamisen estämiseksi. Kannattaa varautua valaistuksen turvaamiseen jo etukäteen esim. hankkimalla taskulamppu tai otsalamppu. Kynttilöiden käyttöä tulisi välttää tulipalovaaran vuoksi.
  • Katkon aikaan vettä ei saa käyttää, eikä vettä saa laskea viemäreihin.
  • Ruoanlaitto hankaloituu hetkellisesti, kun uuni, liesi ja mikro ovat poissa käytöstä. Myös jääkaapin ja pakastimen ovet on syytä pitää sähkökatkon aikaan suljettuna sulamisriskin takia ja elintarvikkeiden säilymisen vuoksi. Kahden tunnin sähkökatko ei tee tuhoja, kun kylmäkaapit pysyvät kylmänä.
  • Valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä sähkökatkon alettua, tai tiedossa olevan sähkökatkon kohdalla jo ennakkoon. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, uunista, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta, jotka voivat aiheuttaa tulipalovaaran sähköjen yllättäen palauduttua. Yksi valaisimista kannattaa jättää päälle viestimään sähköjen palautumisesta. Huomioi myös, että sähköjen palattua hanoista tuleva vesi voi olla polttavan kuumaa.
  • Sähkökatkon aikaan myös verkkovirran varassa toimiva tietokone, radio ja TV ovat poissa käytöstä. Matkapuhelinliikenteen tulisi pääsääntöisesti toimia, mutta yhteyksissä saattaa olla katkoksia.
  • Sähkökatkos voi vaikuttaa sähkölukkojen toimivuuteen. Ota tarvittaessa yhteys ovenavauspalveluun. Yhteisten tilojen ja piha-alueen valaistus katkeavat sähkökatkon ajaksi, jolloin on syytä kiinnittää erityistä huomiota varovaisiin askeleisiin pimeillä käytävillä.
  • Hissejä ei saa käyttää sähkökatkon aikaan, mutta mikäli jäät hissiin jumiin, kun sähköt yllättäen katkeavat, voit soittaa hissin vikanumeroon.
  • Myös pesutilojen laitteet ja kuivaushuoneet ovat pois käytöstä katkon ajan. Mikäli pyykkisi ovat pesukoneessa sähkökatkon aikaan, ohjelma keskeytyy ja pyykit pitää pestä uudelleen.
  • Saunat eivät lämpene katkon aikana.

Seuraa yleisiä ohjeistuksia sähkökatkoksien aikana. Huollon puhelut voivat ruuhkautua eli pyydämme seuraamaan tiedottamista esim. nettisivujemme kautta ja sähköyhtiöiden tiedotteita.

Suosittelemme myös 112 sovelluksen lataamista puhelimeen.
Hyödyllistä tietoa aiheeseen liittyen: https://www.fingrid.fi

 

Jaa artikkeli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Lue lisää Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK