EtusivuDASiaa
DASiaa

Uusia asuntoja opiskelijoille!

06.04.2018
Uusia asuntoja opiskelijoille!

Domus Arctica -säätiö rakennuttaa Rovaniemelle Riihipellonpuiston alueelle (viistosti yliopistoa vastapäätä) 8-kerroksisen CLT, Cross laminated timber -runkorakenteisen opiskelijakerrostalon, DAS Kelon. Tavoitteena on rakentaa pienen ekologisen jäljen yhteisöllinen kerrostalo. Lähtökohtina kohteen suunnittelussa ja rakentamisessa ovat olleet Rovaniemen kaupungin kiertotalousstrategia, kestävän kehityksen periaatteet, digitalisaation tuomat innovaatiot ja vaihtoehtoiset energiantuottamislähteet. Rakennustyöt pyritään aloittamaan tontilla kesäkuussa 2018 ja tavoiteltu valmistumisaika on 15.7.2019.


Kohteen tontti on osa Riihipellonpuiston kumppanuuskaavaa, joka on laadittu yhteistyössä Rovaniemen kaupungin ja oppilaitosten kanssa. Kaava koskee myös DASin jo olemassa olevaa asuntokantaa: Jukolan veljekset ja Venla, Erävalkeat sekä Vellikellot. Kaavassa mahdollistetaan DASille täydennysrakentaminen ja olemassa olevien rakennusten korottaminen, lisättiin yksi uusi asuinkerrostalotontti Korvanaukion puistoon sekä yksi liiketilatontti Rantavitikantien varrelle. DAS:n toimistolle tehtiin oma tontti, jonne on mahdollista sijoittaa liike- ja toimistorakentamista sekä lähipalveluja. Kaavassa muutettiin myös alueen autopaikoitusmääräyksiä, mahdollistetaan yhteiskäyttöautojen käyttö ja tehtiin kortteleita palvelevia paikoitusalueita. Kaava mahdollistaa myös Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston välille ”kävely- ja viipyilyreitin” toteuttamisen. Tämä reitti tulee yhdistämään oppilaitokset ja alueen yhä tiiviimmin kampusalueeksi. Reitille oli erityisen kova tarve.


Kohteeseen valmistuu 103 kpl yksiöitä ja talossa mahdollistetaan yhteisöllisyys sekä kierto- ja jakamistalous mm. yhteisissä tiloissa, yhteiskäyttöön varatuilla kulkuvälineillä ja sekä näiden käyttöä palvelevilla varausjärjestelmillä. Pohjakerrokseen tulee myös asukkaiden olohuone, jossa on 5 pesukoneen ja kuivausrummun pesula sekä yhteistilaa kokoontumista, oleskelua ja asukkaiden lainattavia tavaroita varten. Ylimpään kerrokseen tehdään sauna ja sen yhteyteen kokoontumis- /kerhotila ja hulppeat näköalat tarjoaa vilvoitteluparveke. Pohjakerroksessa on tila polkupyörien huoltamiseen ja yhteiskäyttöisten polkupyörien säilyttämiseen. Pohjakerrokseen tulee lisäksi säätiön käyttöön 271 m2 toimistotilaa ja irtainvälinvarastot sekä teknisiä tiloja.

 

Kelon arkkitehtuuri


Puukerrostalon nimi on ”Kelo”, mikä kuvastaa sen olemusta. Rakennus on ulkopinnoiltaan kelohongan harmaa. Rakennuksen sisällä on lämmintä puupintaa alakatoissa ja porrashuoneen lattiapinnoissa. Arkkitehtuuri on minimalistisen suurpiirteistä kattomuotoineen ja sisäänkäyntijulkisivun syvennyksineen, jota on korostettu sinisellä. Jokaiseen asuntoon kuuluu ranskalainen parveke ja ikkunapintojen eriväriset värikalvot, jotka tuovat pimeään aikaan väriä julkisivuun.

 

Mahdollisimman pieni hiilijalanjälki


Mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen päästään käyttämällä puuta pääasiallisena rakennusmateriaalina, tehokkaalla energiankäytöllä ja aurinkosähkökennoilla. Ensimmäistä kerrosta lukuun ottamatta rakennus rakennetaan ristiin laminoidusta liimapuulevystä (CLT). Puiset tilaelementit tuodaan valmiina työmaalle ja asennetaan nopealla aikataululla paikoilleen.

Kahdeksan kerroksen korkuinen rakennus on pohjaratkaisultaan mahdollisimman tehokas, millä saadaan rakennus- ja käyttökustannukset pidettyä kohtuullisena. Betonirakenteiden korvaaminen puurakenteilla on ollut tavoitteena alusta saakka. Puurakentamisella voidaan hillitä ilmastonmuutosta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset arktisten alueiden luontoon ja elinkeinoihin ovat erityisen dramaattiset. Palonkestosyistä monet pinnat suojataan kipsilevyrakenteella. Rakennus varustetaan myös sprinkleri-järjestelmällä.

Yhteistyötä ja tutkimusta


Hankkeen puitteissa on jo tehty ja tehdään jatkossakin yhteistyötä ja tutkimusta. Asukkailla ja opiskelijoilla oli kohteen suunnitteluvaiheessa mahdollisuus ottaa kantaa asuntojen värimaailmaan, kalustukseen ja yleisilmeeseen yhteistyössä Lapin Ammattikorkeakoulun kanssa järjestetyssä ”Älykkään elinympäristön teknologiat‐ Kickstart‐pilotissa”. Tietomalli toteutettiin yhdestä huoneistosta, jossa olivat arkkitehdin tekemä tilamalli ja kiintokalusteet sekä sähkö‐ ja LVI ‐suunnittelijoiden lisäämät päätelaitteet. Opiskelijat tarkastelivat tilaa 3D –laseja käyttäen ja kommentoivat omat havaintonsa. Virtuaalitodellisuuden käyttö nähtiin projektin myötä asuinrakennusten käyttäjälähtöisessä suunnittelussa selkeänä lisäarvona.

Napapiirin Energia ja Vesi toimittaa puukerrostaloon huoneistokohtaiset etäluettavat kylmä- ja lämminvesimittarit sekä etäluentapalvelun. Yhteisöllisyysajatusta tukee yhteiskäyttöön tuleva sähköautopalvelu ja julkinen latauspiste. Neve toimittaa kohteeseen myös aurinkosähköjärjestelmän, josta saatava energia varastoidaan sähkövarastoon. Päälämmitysmuotona on kaukolämpö, jonka tukena on jäteveden lämmön talteenotto.


Lapin Ammattikorkeakoulu on hakenut rahoitusta Dwell – Älykäs taloyhteisö -tutkimushankkeelle, jonka toiminnallisena ympäristönä tulee olemaan vuosina 2018 – 2019 rakennettava DAS Kelo opiskelijakerrostalo. Rahoituspäätöstä odotetaan kevään kuluessa. Tutkimushankkeen päätarkoituksena on monialaisen tutkimustoiminnan tuloksena edistää käyttäjien ja kiinteistön ylläpitäjien mahdollisuuksia hyödyntää kiinteistöä parhaalla mahdollisella tavalla. Tutkimushankkeen keskeisimmät teema-alueet ovat yhteisölliset käyttäjät, älykäs ylläpito ja älykkäät järjestelmät. Hankkeen tavoitteena on tutkia ja kehittää älykkäiden järjestelmien hyödynnettävyyttä rakennus- ja kiinteistöalalla sekä edistää uutta yhteisöllisyyttä asumisessa. Hankkeessa on tarkoituksena toteuttaa avoin kiinteistön käyttäjäpalvelualusta, jonka päälle on mahdollista tuoda erilaisia käyttäjiä ja kiinteistön ylläpitoa helpottavia sekä resurssitehokkuuteen tähtääviä sovelluksia. Hanke on tarkoitus toteuttaa Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteistyönä monialaisella projektiryhmällä, jossa korostuvat erityisesti kolme teemaa: Design, Teknologia ja Business.

DAS on teettänyt Atlasticalla dronella tuotetun pistepilvikuvauksen alueesta. Tämä mahdollistaa mm. suunnittelussa olevan kohteen sijoittamisen ”oikeaan ympäristöönsä” ja siitä virtuaalianimaation tekemisen. 

 

Lisätiedot ja yhteydenotot


Domus Arctica –säätiö Kirsti Saviaro, toiminnanjohtaja kirsti.saviaro@das.fi, puhelin 040 5534780
Lasse Kontiola, hallituksen puheenjohtaja lasse.kontiola@rovaniemi.fi, puh. 0400 694 233


Rovaniemen kaupunki Tarja Outila, kaupunginarkkitehti tarja.outila@rovaniemi.fi, puh. 040 7012435


Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy
Aaro Artto, arkkitehti, aaro.artto@aprt.fi, puhelin 050 3835 196

Lapin Ammattikorkeakoulu Antti Sirkka, projektipäällikkö, antti.sirkka@lapinamk.fi, puh. 040 6740590

Napapiirin Energia ja Vesi Oy
Kristian Gullsten, toimitusjohtaja; kristian.gullsten@neve.fi, puh. 0400 674 400

 

 

 

Jaa artikkeli

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Lue lisää Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK