EtusivuDASiaa
DASiaa
Syksy on saapunut ja ilmat viilenevät - Asiaa lämmityksestä ja ilmanvaihdosta DASin asunnoissa

Syksy on saapunut ja ilmat viilenevät - Asiaa lämmityksestä ja ilmanvaihdosta DASin asunnoissa

Sisälämpötilalla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen sekä talon energiankulutukseen ja - kustannuksiin. Oikea sisälämpötila parantaa asumisviihtyvyyttä ja sisäilmanlaatua, vähentää sairausoireita, pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä ja vähentää talvikaudella ilman kuivuuden tunnetta.
20–22 asteen huonelämpötila ja makuuhuoneessa 18–21 astetta miellyttää suurinta osaa ihmisistä. Tämä on myös terveellinen ja energiataloudellinen sisälämpötila.

 

Milloin DAS laittaa lämmityksen päälle?


Veto- ja kylmyysilmoitukset ovat yleisimpiä sisäilmaa koskevaa asukkaiden palautetta ulkoilman viiletessä syksyisin. DASin kiinteistöjä lämmitetään kaukolämmöllä ja lämmitystä säädetään automaattisesti termostaattien avulla ulkolämpötilan mukaan. Lämmitystä ei siis erikseen suljeta kesän alussa ja laiteta takaisin päälle syksyn lähestyessä.
Ns. lämmityskausi alkaa, kun ulkoilman keskimääräinen vuorokausilämpötila laskee alle +15 ºC …+17 ºC. DASin asuntojen lämpötila on säädetty välille +19 ºC …+21 ºC. Lämmityskauden alussa huoneilman koetaan usein viileänä vaikka se todellisuudessa olisikin suosituslämpötilojen mukainen. Syynä tähän on se, että ilman suhteellinen kosteus on vuodenajasta johtuen korkea. Kestää siis jonkin aikaa ennen kuin rakenteet ovat täysin lämmenneet ja suhteellinen kosteus alentunut.


Mitä jos asuntoni lämpötila poikkeaa edellä kerrotusta?


Jos lämpötila poikkeaa mielestäsi edellä mainitusta vaihteluvälistä, katso lämpötila asunnossasi olevasta DAS lämpömittarista ja ilmoita tämän lämpömittarin lukema, kun teet vikailmoituksen. Jos patteri on kylmä, tämä ei välttämättä tarkoita sitä ettei se toimisi. Säädä termostaattia isommalle. Voit myös ilmata patterin ilmausavaimella, joita saa toimistolta. Patterin ilmausavainta käännetään venttiilissä vain vähän, vettä ei saa tulla ulos. Tarkoitus on ottaa mahdolliset ilmat pois patterista, että vesi pääsee kiertämään.


Muistathan myös, että patterin edessä ei saa olla esteitä, esimerkiksi sohvaa tai sänkyä, jotta ilma pääsee kiertämään asunnossa. Myöskään lämmintä ilmaa "hönkivää" tietokonetta ei kannata pitää patterin termostaatin läheisyydessä, sillä se sekoittaa termostaatin toimintaa. Termostaatin toiminnan sekoittavat myös asunnon lämmittäminen uunilla tai lisälämpöpatteri asunnossa. Lisälämpöpatterien käyttö onkin DASin asunnoissa kielletty (vuokrasopimuksen ehdot kohta 9.), jotta ne eivät aiheuta taloissa häiriötä lämmitysjärjestelmään.

 

Miten ilmanvaihto toimii?


DASin taloissa on koneellinen ilmanpoisto. Huippuimurit imevät ilmaa keittiöistä, WC:stä ja kylpyhuoneista. Tällöin ilma vaihtuu myös muissa tiloissa. Asuinhuoneista ilma kulkeutuu yhteistiloihin huoneiden ovien yläpuolella olevista äänieristetyistä venttiileistä.


Älä tuki ilmanvaihtoventtiilejä! Huippuimurit ja asuntojen poistoilmaventtiilit on säädetty siten, että rakennuksen ilmanvaihto on tasapainoinen. Venttiilien tukkiminen tai säätöjen muuttaminen sekoittaa tämän tasapainon ja ilmanvaihto koko talossa muuttuu. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että jos esimerkiksi puolet talon asukkaista tukkii/sulkee ikkunan yläpuolella olevat ilmanvaihtoventtiilit, niissä asunnoissa, joissa ilmanvaihtoventtiilit ovat auki ottavat nämä venttiilit korvausilmaa entistä enemmän, koska osa on suljettu ja tämä tuntuu entistä voimakkaampana vedon tunteena asunnossa.
Keittiöissä liesikuvussa ja kylpyhuoneessa (yleensä katossa) olevan poistoilmaventtiin säännöllinen puhdistus kuuluu asukkaille. Yksinkertainen tapa puhdistaa venttiili on pyyhkiä puhtaalla, kostealla rievulla. Venttiilin säätöjä ei saa muuttaa.


Jos huoneilma tuntuu tunkkaiselta ja/tai ikkunat huurtuvat puhdista ensiksi poistoilmaventtiilit. Tarkista ovatko korvausilmaventtiilit auki ja poista mahdolliset itse asennetut ylimääräiset tiivisteet, esim. teipit ikkunoiden yläpuitteista. Testaa pysyykö paperi imun voimasta poistoilmaventtiilin päällä. Jos paperi ei pysy, tee vikailmoitus kirjautumalla asukkaan sivuille.